Nivel de referință
La demararea unui proiect, pe lângă planurile legate de ceea ce urmează să fie făcut și care sunt mijloacele pentru atingerea obiectivelor, inițiatorul trebuie să privească puțin în jur, să știe exact în ce mediu începe să construiască. Astfel stând lucrurile, m-am uitat în stânga și-n dreapta, să văd ce consumă societatea, care sunt interesele ei la momentul actual. Am luat în considerare trei aspecte: pe ce dau oamenii bani, la ce se uită și ce subiect stârnește cele mai pasionate discuții.
Publicitatea TV spune multe despre lucrurile care scot banii din buzunare. Evident că nimeni n-ar cheltui sume enorme pentru reclame dacă toată cheltuiala nu le-ar aduce beneficii înzecite prin vânzări. Până aici n-am zis nimic interesant, dar să vedeți ce am descoperit. Aproximativ o treime dintre produsele promovate prin reclame se adresează abdomenului, iar majoritatea dintre acestea vizează abdomenul inferior, adică partea de la buric în jos. Începând cu reclamele la produse antibalonare, trecând prin reclame pentru ficat, fiere și pancreas ajungem în mod firesc la problema în coadă de pește a… evacuării. Da, nu râdeți, problema este în coadă de pește și lumea pare să fie împărțită în constipați și inși suferinzi de diaree. Judecând după frecvența spoturilor presupun că prima categorie e considerabil mai numeroasă. Dacă tot am ajuns în preajma orificiului urât mirositor, nu trebuie să uităm reclamele la hârtie igienică parfumată, scutece (pentru copii sau adulți) și tratamente pentru hemoroizi. Nu ne îndepărtăm prea mult și descoperim problemele bărbaților cu prostata, cu trei-patru alternative de tratament. Pentru femei oferta este mai complexă și pătrund cu teamă și respect în detaliile ei. Pe lângă chestiunea zilelor delicate din lună, întâmpinată cu o gama largă de absorbante externe sau interne, am aflat de existența mâncărimii, usturimii, uscăciunii și a mirosurilor neplăcute, toate combătute cu anumite unguente. De vreun an încoace suntem bombardați și cu reclame pentru produsele antimenopauză ori pentru pastile destinate incontinenței urinare. Se mai adaugă și analgezicele, care în mod normal sunt pentru uz general și n-ar fi intrat în această înșiruire dacă producătorii spoturilor nu se încăpățânau să vorbească despre durerile menstruale. Credeam că am terminat, dar tocmai am văzut o reclamă la prezervative și îmi dau seama că a trecut ceva timp de la ultima difuzare a unui spot pentru anticoncepționale. Cred că am terminat, dar sigur mi-au scăpat unele produse. Oricum, cred că m-am făcut înțeles, conform reclamelor centrul lumii se află undeva mai jos de buric.
Al doilea aspect luat în considerare e cel al show-urilor TV. De la emisiunile matinale până la orele târzii din noapte, fiecare televiziune generalistă are două sau trei show-uri în fiecare zi, iar lumea sigur le urmărește, pentru că audiența este tot ce contează și altfel ar fi scoase din grila de programe. Ce vedem acolo? Pe de-o parte moderatorii și invitații se întrec în bârfe mondene sau, altfel spus, ei țin lumânarea astfel încât publicul să vadă cine cu cine o arde prin „lumea bună”. Pe de altă parte, cameramanii încearcă să intre cu aparatul de filmat pe sub fusta distinselor doamne din platou, asta dacă doamnele nu au venit direct în chiloței la emisiune. După cum a remarcat Oreste într-o seară, obiectivul camerei de filmat a ajuns între picioare, iar următorul pas este pătrunderea în interiorul organismului pentru a transmite de acolo.
Discuțiile despre gen, stârnesc probabil cea mai aprinsă controversă în lumea contemporană. Dacă nu e primul loc, cu siguranță intră în top trei, dar mărturisesc că îmi este greu să găsesc alte două subiecte care să-l întreacă. Toate discuțiile pe tema asta sunt foarte intense, indiferent dacă au loc în media tradițională sau online. De unde lumea știa că există doar două sexe, indiferent dacă ești pasăre sau mamifer, în ultima vreme am aflat că nu-i așa. Inițialele LGBT sunt cunoscute de ceva vreme și oamenii începuseră să se obișnuiască cu ideea, dar de când cu genurile nenumărate am ajuns să avem LGBTQAIP. Ce înseamnă asta? Nu contează, vorbim altă dată despre acronime. Deci marea dezbatere a lumii se duce tot în zona abdomenului inferior și, cu această constatare, mă întorc la obiectivul acestui articol – stabilirea situației inițiale, a punctului din care pornim și sperăm să progresăm. Având în vedere că lumea înconjurătoare are un nivel de referință situat mai jos de buric, proiectul Brainhill are ocazia de a stabili un standard mai ridicat și, sper eu, cu o traiectorie ascendentă.