O dată memorabilă
La finele lunii trecute s-a petrecut un eveniment important pentru viitorul explorării spațiului. În 30 Mai 2020, pentru prima dată un echipaj uman a fost trimis în spațiu de o firmă privată. Chiar dacă la prima vedere nu e vorba de un reper cu aceeași magnitudine ca zborul lui Gagarin sau pasul lui Armstrong, totuși misiunea Crew Dragon marchează un moment de cotitură pentru istoria omului în cosmos. Entuziasmul meu poate să pară exagerat, dar voi explica imediat de ce cred că aventura spațială a lui firmei SpaceX este atat de importantă.
Consider că viitorul explorării, colonizării și exploatării spațiului cosmic va deveni în următoarele decenii o afacere privată. Agențiile spațiale guvernamentale sunt supuse unei birocrații teribile, care de multe ori are priorități diferite și interese diferite. Finanțarea acordată de stat este mereu supusă capriciilor politicienilor, care se pot oricând răzgândi sau pot schimba prioritățile peste noapte. În cazul unor firme private predictibilitatea e mai mare. Pentru CEO-ul unei firme există doar două elemente de care trebuie să țină seama: atingerea obiectivelor și menținerea firmei pe profit. Cu o cotă de piață în jur de 50 la sută din totalul lansărilor de sateliți comerciali și mai nou câteva lansări de sateliți militari, firma SpaceX are resursele necesare și poate urmări obiective mai îndepărtate.
Istoria a mai înregistrat cazuri de explorare și colonizare desfășurate cu mijloacele și sub conducerea unor companii private. East India Company și Hudson Bay Company sunt două exemple de inițiativă privată în afaceri, explorare și colonizare. Britanicii, olandezii, francezii, portughezii și într-o mai mică măsură alte state au avut astfel de companii și în bună măsură imperiile lor coloniale au fost dezvoltate prin inițiativă privată. După cum am spus și mai devreme, birocrația statului, așteptarea nesfârșită după finanțare și aprobări sunt criminale pentru proiectele de anvergură. Firmele private sunt însă mult mai agile și mai adaptabile. Este adevărat că multe companii implicate în explorare au fost la un moment dat preluate de guvernele țărilor de origine, care au continuat explorarea și colonizarea, dar temelia marilor imperii coloniale a fost făcută de indivizi vizionari prin inițiative private. Cam la fel cred că se va întâmpla și explorarea spațiului: primele explorări au fost sponsorizate de stat, dar acum ștafeta ar putea fi preluată de diverși investitori, iar Elon Musk și SpaceX tocmai au fixat un reper (milestone – cum se spune în engleză) care marchează o schimbare în interacțiunea omului cu spațiul.
Poate că înainte de a sărbători ar fi trebuit să așteptăm revenirea în siguranță pe Pământ a capsulei Crew Dragon, dar explorarea nu a fost niciodată un joc fără riscuri. Se pare că prima misiune umană lansată cu un vehicul privat nu e chiar „demo” așa cum i s-a spus la un moment dat. De fapt chiar este o misiune completă și destul de lungă, capsula fiind deja de trei săptămâni conectată la Stația Spațială Internațională (SSI). Deși oficialitățile nu au oferit detalii despre data preconizată a revenirii la sol, totuși au apărut informații despre faptul că astronauții Douglas Hurley și Robert Behnken vor rămâne pe SSI aproximativ 60 de zile. Deci mai avem de așteptat până la sfârșitul lunii Iulie sau începutul lunii August pentru a fi martorii unei reveniri pe Pământ la fel de spectaculoasă precum lansarea, și sperăm fără probleme, a capsulei Crew Dragon. Abia atunci va fi pusă ultima semnătură pe certificatul de naștere al explorării spațiale private. S-auzim de bine!